Heeft u altijd al willen weten wat de bekendste schilderijen in de wereld zijn? In deze blog ontdekt u meer informatie over deze schilderijen en hun schilders. Bent u zelf opzoek naar een leuk schilderij en wilt u kans maken op een gratis schilderij dat met de hand is geschilderd, schrijf dan een artikel.

Mona Lisa

Artiest: Leonardo da Vinci
Geschatte datum: 1503 tot 1519
Waar te zien: Louvre Museum (Parijs)

Het zal geen verrassing zijn dat het beroemdste schilderij ter wereld die mysterieuze vrouw is met de raadselachtige glimlach. Maar dat is een van de weinige zekerheden over dit kunstwerk.
De oppas op het schilderij wordt verondersteld Lisa Gherardini te zijn, de vrouw van Florence-handelaar Francesco del Giocondo, maar experts weten het niet zeker. Het was een innovatie in de kunst – het schilderij is het vroegst bekende Italiaanse portret dat zich volgens het Louvre zo nauw op de sitter in een halflang portret concentreerde, waar het voor het eerst werd geïnstalleerd in 1804.

The Last Supper

Artiest: Leonardo da Vinci
Geschatte datum: 1495 tot 1498
Waar te zien: Santa Maria delle Grazie (Milaan, Italië)

Leonardo, de oorspronkelijke “Renaissance Man”, is de enige kunstenaar die twee keer op deze lijst staat.
Geschilderd in een tijdperk waarin religieuze beelden nog steeds een dominant artistiek thema waren, beeldt “Het laatste avondmaal” de laatste keer uit dat Jezus brood brak met zijn discipelen vóór zijn kruisiging.
Het schilderij is eigenlijk een enorm fresco – 4,6 meter (15 voet) hoog en 8,8 meter (28,9 voet) breed, wat zorgt voor een onvergetelijke weergave.

The Starry Night

Artiest: Vincent van Gogh
Datum: 1889
Waar te zien: Museum of Modern Art (New York City)

Het relatief abstracte schilderij is het kenmerkende voorbeeld van het innovatieve en gedurfde gebruik van dikke penseelstreken van Van Gogh. Het opvallende blauw en geel van het schilderij en de dromerige, wervelende sfeer hebben kunstliefhebbers al tientallen jaren geïntrigeerd.

The Scream

Artiest: Edvard Munch
Datum: 1893
Waar te zien: Nationaal Museum (Oslo, Noorwegen – opening in 2020) en Munch Museum (Oslo – tot en met mei 2020)

Eerste dingen eerst – “The Scream” is geen enkel kunstwerk. Volgens de blog van het British Museum zijn er twee schilderijen, twee pastelkleuren en vervolgens een niet-gespecificeerd aantal afdrukken. De schilderijen bevinden zich in het Nationaal Museum en het Munch Museum, en in 2012 verkocht een van de pastels voor bijna $ 120 miljoen op een veiling.
Net als in het geval van “Mona Lisa”, hebben gedurfde diefstallen (1994 en 2004) van de twee schilderijversies van “The Scream” het publiek meer bewust gemaakt van de kunstwerken. (Beide werden uiteindelijk gevonden).

Guernica

Artiest: Pablo Picasso
Datum: 1937
Waar te zien: Reina Sofía Museum (Madrid)

Dit is het meest recente schilderij op deze lijst en het toont de Duitse luchtbombardementen op de stad Guernica in de Baskische regio tijdens de Spaanse burgeroorlog.
Het schilderij heeft die kenmerkende Picasso-stijl en het onfeilbare onderzoek naar de gruwelen van de oorlog maakte het een essentieel onderdeel van de 20e-eeuwse cultuur en geschiedenis.

Meer lezen over schilderij contouren?

Categories: My Blog