Elk van de ontwerpelementen heeft speciale expressieve eigenschappen. Lijn is bijvoorbeeld een intuïtieve, oerconventie om dingen te vertegenwoordigen; de eenvoudige lineaire afbeeldingen van tekeningen van jonge kinderen en prehistorische rotsschilderingen worden overal begrepen. De formele relaties van dik met dunne lijnen, van gebroken met ononderbroken, en van sinuous met gekarteld zijn krachten van contrast en herhaling in het ontwerp van vele schilderijen in alle periodes van de geschiedenis. Een voorbeeld van hedendaagse schilderijen. Variaties in de geschilderde contouren van afbeeldingen bieden ook een directe methode voor het beschrijven van het volume, gewicht, ruimtelijke positie, licht en textuurkenmerken van dingen. De beste voorbeelden van deze picturale stenografie zijn te vinden in de Japanse inktschildering, waar een expressieve economie en vitaliteit van lijn nauw verbonden zijn met een traditionele beheersing van kalligrafie. Figuratieve schilderijen zijn ook een goed voorbeeld waarbij vele contouren en lijnen worden gebruikt.

Naast geschilderde contouren bestaat een lineair ontwerp uit alle randen van toon- en kleurmassa’s, de axiale richtingen van afbeeldingen en de lijnen die worden geïmpliceerd door uitlijningen van vormen over de afbeelding. De manier waarop deze verschillende soorten lijnen worden herhaald en herhaald, bezielt het ontwerp. De kunstenaar, hetzij bewust of intuïtief handelend, plaatst ze ook in relatie tot elkaar over het beeld, zodat ze een verenigend ritmisch netwerk door het schilderij weven.

Vorm en massa

Vorm en massa, als ontwerpelementen, omvatten alle gebieden met verschillende kleuren, tonen en textuur, evenals individuele en gegroepeerde afbeeldingen.

Kinderen vertegenwoordigen instinctief de dingen die ze zien door geometrische symbolen. Niet alleen hebben geavanceerde moderne kunstenaars, zoals Paul Klee en Jean Dubuffet, deze onbenutte beeldtaal geleend, maar de meer arresterende en expressieve vormen en massa’s in de meeste schilderstijlen en die waarop de meeste mensen intuïtief reageren, zullen over het algemeen duidelijk blijken te zijn gebaseerd op dergelijke archetypische vormen. Een vierkant of een cirkel zal de neiging hebben om een ​​ontwerp te domineren en zal daarom vaak te vinden zijn in het middelpunt ervan – het vierkante raam dat Christus in het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci omlijst, bijvoorbeeld de zwevende ‘zon’ in een Adolph Gottlieb abstract, of de halo rond een christelijke of boeddhistische godheid. Een stevig gebaseerd driehoekig beeld of een groep vormen lijkt geruststellend, zelfs opbeurend, terwijl het precaire evenwicht dat wordt geïmpliceerd door een omgekeerde driehoekige vorm of massa gevoelens van spanning produceert. Ovale, ruitvormige en rechthoekige vormen suggereren stabiliteit en bescherming en omringen vaak kwetsbare figuren in verhalende schilderijen.

Winactie van een laptop sleeve Van Gogh t/m 20-2-2020, schrijf een leuke reactie!

Maak kans op een leuke design laptop sleeve met Van Gogh print, natuurlijk mag u ook een ander design uitkiezen. Bij Sleevy heeft u keuze uit 300+ designs voor eigenlijk alle inch-maat laptops, aangezien u keuze heeft uit 10,1″ t/m 17,3″ laptophoezen.

laptophoezen en laptop sleeves van het merk Sleevy.

Meer informatie over moderne schilderij vind u hier

Categories: My Blog